Keramiek naar de natuur

Frans Kwaad

Home


De inspiratie voor de hier getoonde keramische werkstukken is afkomstig uit de natuur. Daarin heeft de maker gedurende veertig jaar zijn werkterrein als fysisch geograaf gevonden. Als veel voorkomend bestandeel van de bodem was klei voor de maker een zeer vertrouwd natuurlijk materiaal. Het vervaardigen van keramische voorwerpen uit klei was nieuw voor hem.

De werkstukken zijn gedraaid uit draaiklei op de pottenbakkersschijf. Daarna kort gedroogd, onder plastic bewaard, in leerdroge toestand ingesneden, biscuit gebakken, geglazuurd en reducerend afgebakken bij een temperatuur van 1250 graden Celsius.

De werkstukken zijn vervaardigd in het atelier en met hulp en ondersteuning van meester-keramist Bob Ernsting. Idee, ontwerp en uitvoering van de op deze website getoonde werkstukken zijn van de maker. De vraag was, hoe beweging te krijgen in gedraaid steengoed. Dit heeft geleid tot enkele werkstukken met grillige, vrije vormen die zich hebben weten los te maken van de cylindervorm maar anderzijds ook door de cirkelsymmetrie van de cylindervorm in toom worden gehouden en daaraan niet volledig kunnen ontsnappen. Dit geeft een zekere spanning aan het ontwerp. Ook gras, het uitgangspunt voor de getoonde werkstukken, kan zich niet losmaken van zijn wortels. En ook de mens maar zeer ten dele .....  
 
helmgras

Helmgras als inspiratie voor keramische vormen (bron)
keramiek gras pot 1              keramiek gras pot 2

Een eerste eenvoudig ontwerp voor een keramisch werkstuk naar wuivend gras.

keramiek graspotten 3

Een tweede ontwerp voor keramische vormen naar wuivend gras

graspotkeramiek graspot 10


keramiek graspot 8


keramiek graspot 9


zeewier

Zeewier (Bron)

keramiek graspotten 4

De drie Furiën: onverzoenlijkheid, wraak en toorn, met hun haar bestaand uit slangen.

keramiek graspotten "De drie Furiën"

 
keramiek graspot 11

De derde van de drie Furiën: toorn
keramiek graspot 12


zeegras

Zeegras (Bron)
Keramiek gras 20


graspotrietveld

Rietveld nabij Oosthuizen
Rietpotje

Rietpotje

graspotjes

Rietpotjes vóór het glazuren (twee zijn helaas gebroken......)

Bekercultuur

Terug naar het begin, geïnspireerd op het oudste Nederlandse aardewerk (Bekerculturen, 3400 tot 2000 vóór Chr.), vervaardigd op de draaischijf.

Bekercultuur

Terug naar het begin, geïnspireerd op het oudste Nederlandse aardewerk (Bandkeramiek en Bekerculturen, 5300 tot 2000 vóór Chr.), opgebouwd uit kleirollen.